perjantai 18. maaliskuuta 2011

Koptisidos

Koptisidos ei ole oma henkilökohtainen suosikkini, mutta se on hyvä sidos tehdä vaikkei kotona olisi kovin kummoisia kirjansitojan välineitä tai laitteita. Lupasin aiemmin kirjansidontakurssilla laittaa nettiin kuvia koptin ylä- ja alapään ketjuompeleiden teosta, mutta ajattelin laittaakin samantien koko ohjeen nähtäväksi. Näin kuitenkin sen verran vaivaa ohjeen tekemisessä, että suotta se koneellani hyödyttömänä "lojuu". Kuvat on otettu pienessä hämärässä keittiössä vitkalaukaisimella, niin että pokkarikamerani oli olkapääni takana jalustalla.

Olen tehnyt ohjeen nelisen vuotta sitten, enkä korjaillut sitä nyt mitenkään, joten ilmoitattehan jos huomaatte epäloogisuuksia, virheitä tai puutteita, niin voin korjata asian.
Etiopialainen kopti 1700 -luvulta

Tässä ohjeessa käydään läpi etiopialaistyylisen (tai modernin) koptin valmistus. Se on monivihkoinen, avoselkäinen koviin kansiin ompelemalla liitetty sidos. Valmis kirja aukeaa hyvin ja sen yksi tunnusomaisin piirre on avoin selkä ja selän poikki kulkevat silmukkaketjut. Vihkot ommellaan toisiinsa ja kansiin myös ylä- ja alapäistä niin, että ommel muodostaa kauniit punokset. Kansien, kannen päällysteiden, paperin ja sidontalangan laatua vaihtelemalla saadaan aikaan hyvin erityylisiä kirjoja.

Toivottavasti ohjeestani on apua :)

Sidonnan valmistelu

KUVA 1. valmiiksi taitellut vihkot ja laminoidut kannet

1. Sivukoon päättäminen. Kirjan muut mitat, paitsi paksuus, pohjautuvat sivukokoon. Kuitusuunta on muistettava ottaa huomioon.
2. Arkkien leikkaus tai repiminen haluttuun kokoon, sekä vihkojen taittaminen. Yhteen vihkoon käytettävien arkkien määrä riippuu käytetyn paperin paksuudesta. Usein määrä on neljä arkkia, eli vihkossa on kahdeksan lehteä. Arkit taitetaan vihkoksi yhtä- aikaa. (Huom. Taitoksesta ei pidä tehdä liian terävää.)
3. Kannen valmistus. Kannen mitat ovat 1 mm joka suuntaan isommat kuin vihkon koko. Kansipahvit leikataan, laminoidaan ja annetaan kuivua painon alla mieluiten seuraavaan päivään.

KUVA 2. kannen merkitseminen rei´itystä varten

4. Ommelreikien määrä ja paikat suunnitellaan ja merkitään tekemällä kannen korkuinen paperikaava kuten
kuvassa 2.
KUVA 3. Poikkileikkaus kannen rei´istä

5. Kansiin tehdään reiät ompelua varten naskalilla tai poralla kuvan 3. mallin mukaisesti. Vinot reiät tehdään vain selän kohdalle, ei kannen ylä- ja alapäähan. Reikien kohdat tasoitetaan esim. hiomalla. Myös laitoja voi pyyhkäistä hiomapaperilla tasaisemmaksi.

KUVA 4. Kannen päällystys

6. Päällysmateriaali liimataan kansien etupuolelle. Päällysteessä on oltava kääntövaraa (kansien paksuudesta riippuen) n. 1,5-2 cm joka reunalla. Kulmat leikataan ennen taittamista. Kulmissa kääntövara on kannen paksuus + n. 1 mm. Muista avata ompelureiät naskalilla.
7. Kansien sisäpuolet päällystetään. Päällystämisen jälkeen kansien annetaan kuivua. Taas reikien avaus.
8. Kannet lakataan, jos päällysmateriaali sitä vaatii.

KUVA 5. vihkojen rei´itys (tässä apuna puinen rei´ityshevonen)

9. Vihkoihin tehdään ompelureiät naskalilla kaavaa (liitteenä lopussa) apuna käyttäen. Rei´ityksen voi tehdä esim. asettamalla vihkon esim. paksun puhelinluettelon keskiaukeaman taitteeseen. Kannattaa ottaa huomioon, että kantta varten tehty kaava on kummastakin päästään millimetrin isompi kuin vihko.

Sidonnan työvaiheet
1. Yhtä kannen selkämyksessä olevaa reikäparia varten tarvitaan kaksi neulaa ja yksi n. kahden sylyksen pituinen lanka. Langan pituus riippuu kirjan paksuudesta, mutta
kannattaa ehdottomasti ottaa niin paljon ettei se pääse loppumaan kesken.

KUVA 6. Ompelun aloittaminen

2. Ompelu aloitetaan etukannesta. Neula viedään sisään kannen vinosta reiästä selän puolelta ja vedetään langan puoleen väliin asti. Lankaa kuljetetaan n. 3-4 kertaa ympäri kannen reikien kautta ja se tuodaan ulos samasta vinosta reiästä kuin sisäänkin. Sama toistetaan myös muilla neulapareilla. Tämän jälkeen joka toisessa kannen rei´istä pitäisi olla lanka jonka kummassakin päässä on neula.
3. Seuraava vaihe on ensimmäisen vihkon kiinnitys etukanteen. Toinen parin neuloista (se joka on pidemmän langan päässä) viedään vihkon reiästä sisään ja tuodaan ulos seuraavasta reiästä. Lanka ommellaan kanteen kuten edellisessä kohdassa.

KUVA 7. Langan kulku vihkojen sisässä

4. Nyt kaikista kannen vinoista rei´istä pitäisi tulla lanka. Neulojen paikkaa vaihdetaan viemällä ne vihkon sisäkautta ja pistämällä ulos samasta reiästä josta toinen tuli sisään. Tämän jälkeen vihkon sisällä pitäisi kulkea neulaparien määrästä riippuen kahdessa tai useammassa kohdassa kolme lankaa rinnakkain.

KUVA 8. Punoksen aloitus

5. Kaikki langat tulevat nyt ulos vihkon rei´istä. Neula viedään kannen ja vihkon välisen langan alta siten, että neula kulkee pariaan kohti. Reiästä tulevan langan pitäisi jäädä neulan alle. Lanka kiristetään vetämällä sitä vaakatasossa kirjan selkään nähden. Lankaa kiristettäessä katsotaan että se asettuu kauniisti. Jos kiristää liikaa kirja ei pysy kunnolla kiinni ja selkä näyttää ommelten kohdalta tiukalta. Ommel kuitenkin todennäköisesti löystyy ajan myötä jonkin verran.

KUVA 9. Langan kiristäminen

6. Otetaan uusi vihko ja vaihdetaan taas lankojen paikkaa. Vihkon sisätaitteella kulkee nyt kaksi lankaa rinnakkain. Tehdään ketjusilmukka kuten edellä, mutta neula viedään viimeisintä edeltävän, vihkojen välissä kulkevan, lankalenkin alta. Muutaman vihkon kiinnittämisen jälkeen ketjusilmukkajono alkaa hahmottua. Loput vihkot kiinnitetään samalla tavalla.

KUVA 10. Lankojen päättely vihkon sisään

7. Kun kaikki vihkot on ommeltu kiinnitetään takakansi samalla tavalla kuin etukansi. Kun langat tulevat ulos kannen vinoista rei´istä tehdään kaikilla neuloilla vielä yksi ketjusilmukka. Lopuksi langat viedään vihkon sisään ja solmitaan merimiessolmulla. Langanpäihin jätetään sen verran mittaa että ne asettuvat kauniisti vihkon taitteeseen.

KUVA 11. Päätypunoksen ompelun aloitus

8. Neula pistetään kaksi kertaa etukannen yläreunan rei´istä ulommaisen läpi sisältä ulospäin. Lankaan jätetään sen verran pitkä häntä että se voidaan päätellä.
9. Seuraavaksi neula ja lanka pujotetaan edellä muodostuneen lenkin alta ja oman häntänsä yli kuvan 12. osoittamalla tavalla. Sitten pistetään taas reiästä läpi sisältä ulospäin.

KUVA 12. Neula pistetään edellisten pistojen välistä

10. Ompelun tuloksen pitäisi alkaa näyttää kuvan 13. mukaiselta. Neula pistetään lankojen välistä kuvan osoittamalla tavalla ja taas reiästä läpi sisältä ulospäin.

KUVA 13. Ensimmäisestä reiästä voidaan täässä vaiheessa siirtyä seuraavaan

11. Edellistä vaihetta toistetaan noin 4-6 kertaa pistäen aina lankojen välistä ja sitten sisältä ulospäin reiän läpi. Jos lanka alkaa kulkea kovin huonosti, kannattaa kannen reikää varovasti suurentaa.
12. Sopivassa vaiheessa siirrytään seuraavaan reikään ja jatketaan ompelua samalla tavalla, kunnes kummankin reiän kohdalla on yhtä monta ommelta.

KUVA 14. Siirtyminen vihkojen päiden ompeluun

13. Vihkojen päiden ompelu aloitetaan kuvan 14. osoittamalla tavalla. Lanka pistetään vihkon sisällä olevasta reiästä ulospäin ja koukataan langan siirtymäkohdan alta ennen siirtymistä seuraavaan vihkoon.

KUVA 15. Seuraavaan vihkoon siirtyminen

15. Ompelua jatketaan kuvien 15. ja 16. mallin mukaan, samaan tapaan kuin kannen reunassakin. Ensin vihkon sisältä ulospäin, sitten edellisen piston takaa ja taas vihkon sisältä ulos.

KUVA 16. Lanka pistetään edellisten ompeleiden välistä kuten kannesssakin

16. Viimeisestä vihkosta siirrytään toiseen kanteen. Siirtymäkohdasta tulee paljon kauniimpi kun kansi on oikean kokoinen. Kansi ommellaan samalla tavalla kuin aiempikin.

KUVA 17. Toiseen kanteen siirtyminen

17. Lopuksi lanka päätellään kuvan 18. mallin mukaan ja katkaistaan sen mittaiseksi että se asettuu kauniisti, eikä jää `töröttämään`.

KUVA 18. Ompeleiden päättely

18. Kirjan alapää ommellaan samalla tavalla kuin yläpää. Tämän jälkeen sidos on valmis

Valmis kirja aukeaa hyvin


Toinen kovakantintn koptisidos.

8 kommenttia:

  1. Kiitokset vielä taannoisesta belgialaisen kirjansidonnan kurssista! Oheiset nettiohjeet ovat selkeät, mutta sittenkin mieluummin sitä tulisi kurssille :)

    Ps. kohdassa 6. on hupsahtanut m kohdassa, jossa pitäisi olla mm.

    VastaaPoista
  2. This book is so amazing. You are a real fine bookbinder! beautiful!

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoinen ohje! Täytyy joskus kokeilla :)

    VastaaPoista
  4. Haluaisin tietää, mitä tarkoittaa kannen laminointi ja miten se tehdään? Muutama kuva ei ole näkyvissä, mutta ne jotka näkyy, ovat tosi selkeitä.

    VastaaPoista
  5. Sain muutaman vinkin siitä etteivät ohjeen kaikki kuvat toimineet, mutta nyt pitäisi kaikkien taas näkyä. Pahoittelen että korjauksessa viipyi, luulin kadottaneeni kuvat läppärin vaihdon ja vioittuneen varmuuskopiointiin käytetyn kovalevyn takia.
    Kiitoksia ongelmista huomauttaneille :)

    VastaaPoista
  6. Laminointi tarkoittaa sitä että kansi tehdään liimaamalla kaksi (tai kolme, halutusta vahvuudesta riippuen) pahvia yhteen. Jotkut liimaavat pahvien väliin ja päälle myös kartonkipalat. Kansi kuivataan painon alla.Valmis kansi on kestävämpi ja riittävän paksu jotta siihen voi tehdä reiät ompelua varten.

    VastaaPoista
  7. Minä tein kannet noin 10 milliä paksusta puusta.

    VastaaPoista
  8. Tein ne vanerista ja sitten viilutin reunat ettei vaneri näy.

    VastaaPoista